Προγράμματα για Συνεταιρισμούς - Ομάδες Παραγωγών
Α) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ένα από τα Μέτρα που η εταιρία μας πρωτοπόρησε. Από τα 31 κατατεθειμένα έργα εγκρίθηκαν τα 19 σε περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή το 62%. Η εταιρία μας κατέθεσε 10 προτάσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 9 σε περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή ποσοστό 90% επιτυχίας ή 47% επί του συνόλου των προτάσεων. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε εθνικό επίπεδο υπήρξε ποσοστό εγκρίσεων 10%, με την εταιρία μας να εγκρίνονται στο σύνολό τους οι προτάσεις που κατέθεσε.
Στο πλαίσιο των Υπομέτρων 16.1 – 16.2 και 16.1 – 16.5 «Συνεργασία», δίνεται η ευκαιρία για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν ενδεικτικά την εφαρμογή νέων, καινοτόμων διεργασιών, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα των τροφίμων, όπως επίσης και για την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Οι δράσεις που έχουν αναληφθεί εμπίπτουν απαραίτητα στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στη συνέχεια μπορεί να εμπίπτουν και στον τομέα των τροφίμων.
Ειδικότερα, το Υπομέτρο 16.1 – 16.2 στηρίζει την ανάπτυξη συνεργασιών, μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ, για δράσεις σχετικές με την ανάπτυξη νέων προϊόντων, διαδικασιών και τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργικές εκμεταλλεύσεις) και στο τομέα των τροφίμων, όπως:
Την παραγωγή ασφαλέστερων και υψηλότερης διατροφικής αξίας τροφίμων που απευθύνονται είτε στο συνολικό πληθυσμό είτε σε ειδικές κατηγορίες.
Τη διασφάλιση της μοναδικότητας των πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων.
Την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της γεωργικής παραγωγής και των υποπροϊόντων της ζωικής παραγωγής για την παραγωγή ζωοτροφών.
Την ανάδειξη των ιδιαίτερων διατροφολογικών χαρακτηριστικών των γεωργικών προϊόντων και τη συμβολή τους στην υιοθέτηση προτύπων υγιεινής διατροφής (όπως τροφές πλούσιες σε Ω3, φυσικά ακόρεστα, χαμηλών θερμίδων) ή παραγωγής τροφίμων που ανταποκρίνονται σε ειδικές διαιτητικές ανάγκες.
Την καλύτερη ενσωμάτωση στη τροφική αλυσίδα προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Καινοτόμες και συνεργατικές πρακτικές για την παραγωγή και χρήση ζωοτροφών.
Νέες μέθοδοι και πρακτικές για την ευζωϊα και προστασία των παραγωγικών ζώων.
Δημιουργία νέων προϊόντων γάλακτος και κρέατος.
Χρήση νέας τεχνολογίας και συστημάτων πληροφορικής για την παρακολούθηση και διαχείριση του ζωϊκού κεφαλαίου και του μικροκλίματος της κτηνοτροφικής μονάδας.
Το Υπομέτρο 16.1 – 16.5 στηρίζει την ανάπτυξη συνεργασιών, μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων, για την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όπως:
Τη μείωση της κατανάλωσης ύδατος μέσω της υιοθέτησης προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και την υιοθέτηση γεωργίας ακριβείας.
Τη μείωση του όγκου αλλά και της σύνθεσης των εισροών (μείωση χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, υιοθέτηση νέων ποικιλιών που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις τοπικές εδαφολογικές, υδρολογικές και κλιματικές συνθήκες, την αξιοποίηση των ΑΠΕ για την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων, την αντικατάσταση της χημικής λίπανσης).
Την υιοθέτηση φιλικότερων γεωργικών πρακτικών αλλά και την υιοθέτηση καλλιεργειών για την αξιοποίηση φτωχών σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία εδαφών.
Την εξοικονόμηση ενέργειας (θερμομόνωση, νέα συστήματα κλιματισμού).
Ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων.
Β) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ (ΟΕΦ)
Το γραφείο μας έχει παρακολουθήσει 8 προγράμματα Ο.Ε.Φ. με πλήρη επιτυχία.
Το πρόγραμμα έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιχορήγησης τόσο για υπηρεσίες όσο και για πάγιο εξοπλισμό των παραγωγών της Ο.Ε.Φ. και την ίδια την Οργάνωση. Το ποσοστό των παγίων (κτηριακά, εξοπλισμός) ανέρχεται από την Εθνική και Ενωσιακή χρηματοδότηση σε 87,5 %.
Ως Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) ορίζονται όλες οι οργανώσεις παραγωγών (Ο.Π) αναγνωρισμένες βάσει του άρθρου 152, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών (Ε.Ο.Π.) αναγνωρισμένες βάσει του άρθρου 156 ή διεπαγγελματικές οργανώσεις (Δ.Ο.) αναγνωρισμένες βάσει του άρθρου 157 του Καν. (ΕΕ) 1308/2013 που υποβάλλουν πρόγραμμα εργασίας σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις έγκρισης της παρούσας και της υπ΄ αριθ. 397/18235/2017 Υπουργικής Απόφασης (Β’ 601).
2. Στην περίπτωση υλοποίησης προγράμματος από μια Ε.Ο.Π. οι δραστηριότητες κάθε τομέα μπορεί να απευθύνονται: α) στους παραγωγούς των Ο.Π. – μελών της Ε.Ο.Π. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ή /και β) στις νομικές οντότητες Ο.Π και Ε.Ο.Π
Γ) ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Δ) ΜΕΤΡΟ 9